Pfizer hoopt goedkeuring voor vaccin eind november aan te vragen in VS

Het Amerikaanse Pfizer hoopt tegen eind november in de Verenigde Staten via een noodprocedure de goedkeuring te kunnen aanvragen voor het coronavaccin dat het samen met het Duitse BioNtech ontwikkelt. Dat zegt Pfizer-topman Albert Bourla in een open brief op de website van het bedrijf.

De timing voor het vaccin hangt af van hoe de tests ermee verlopen. Momenteel is een grootschalige proef bezig, waarbij het vaccin op duizenden mensen wordt getest, en de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA (Food and Drug Administration) eist dat minstens de helft van de deelnemers in de studie twee maanden lang geobserveerd worden voor bijwerkingen. Die kaap zal volgens Bourla in de derde week van november gehaald worden.

Niet voor presidentsverkiezingen

"Laat me duidelijk zijn. Ervan uitgaand dat we positieve gegevens krijgen (over de veiligheid en de werking van het vaccin, red.), zal Pfizer snel nadat die kaap is gerond een noodaanvraag indienen in de Verenigde Staten", schrijft Bourla in de open brief. Daarna is het aan de FDA en onafhankelijke experts om de data te controleren.

De timing van Pfizer maakt duidelijk dat er in de Verenigde Staten geen vaccin goedgekeurd zal zijn voor de presidentsverkiezingen van 3 november.

Het aandeel Pfizer won in de voorbeurse handel in New York 2,5 procent na de publicatie van de open brief.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.