Pfizer: genoeg veiligheidsdata over vaccin voor aanvraag bij toezichthouder

Pfizer heeft een belangrijke mijlpaal voor het vaststellen van de veiligheid van zijn coronavaccin behaald. Er zijn nu genoeg gegevens uit klinisch onderzoek voorhanden om een aanvraag voor versnelde goedkeuring in te dienen bij de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA.

Pfizer-topman Albert Bourla deelde de mijlpaal mee op een door de New York Times georganiseerde conferentie. Het farmacieconcern maakte vorige week bekend dat zijn vaccin, ontwikkeld met het Duitse BioNTech, voor 90 procent effectief is bij het bestrijden van COVID-19.

Pfizer wil een zogeheten Emergency Use Authorization aanvragen bij de FDA. Die toezichthouder kan in noodgevallen groen licht geven voor het gebruik van geneesmiddelen voordat ze een officieel en langdurig goedkeuringsproces hebben doorlopen. Wanneer Pfizer de aanvraag wil indienen, maakte Bourla niet bekend.

De CEO zei ook dat nog niet alle vragen over het vaccin beantwoord zijn. "We weten nog niet hoe duurzaam de bescherming is" tegen het virus, zei hij. Het bedrijf zal binnenkort meer gedetailleerde resultaten communiceren over de effectiviteit van het vaccin.

Bourla sprak in dezelfde conferentie tegen dat Pfizer opzettelijk heeft gewacht met het positieve nieuws over de effectiviteit van het coronavaccin tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Amerikaanse president Donald Trump zei herhaaldelijk dat er een werkzaam vaccin zou zijn voor de presidentsverkiezingen, maar de Pfizer-topman noemt dat een "kunstmatige grens" die voor het bedrijf niet belangrijk was.

Het aandeel van Pfizer steeg na 21.00 uur gisteren Belgische tijd met 1,6 procent

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.