Pfizer en Mylan fuseren niet-gepatenteerde medicijnen

Pfizer en Mylan gaan hun niet-gepatenteerde medicijnen - of generische geneesmiddelen - fuseren, zo kondigen ze aan. Er ontstaat een wereldspeler, met onder meer Lipitor (anti-cholesterolpil), Viagra (erectiemiddel) en EpiPen (injectie tegen allergie) in portefeuille.

De nieuwe vennootschap komt voor 57 procent in handen van de aandeelhouders van Pfizer en voor 43 procent in handen van Mylan. De fusie gebeurt met een aandelenruil.

Het bedrijf, met een omzet van 19 à 20 miljard dollar, krijgt een nieuwe naam en komt onder leiding van Robert Coury, huidig voorzitter van de raad van bestuur van Mylan. De CEO wordt Michael Goettler, die momenteel de voorschriftvrije divisie bij Pfizer leidt. Heather Bresch, huidig algemeen directeur van Mylan, en haar financieel directeur Ken Parks, zullen de groep verlaten.

De transactie zou midden volgend jaar moeten afgerond zijn. Door samen te smelten, verwacht men ook synergieën te kunnen realiseren van ongeveer 1 miljard dollar per jaar tegen 2023. 

De fusie komt er tegen de achtergrond van alsmaar dalende prijzen voor generische geneesmiddelen, door de hevige concurrentie. De prijzen dalen al vijftien jaar op rij, de jongste jaren zelfs met bijna 10 procent per jaar, stelt de organisatie AARP Public Policy Institute. Het prijsverschil tussen medicijnen met en zonder patent wordt ook alsmaar groter, tot gemiddeld 1.800 procent.

Deze dalende prijzen bezorgen de farmabedrijven kopzorgen. Hun omzet gaat erop achteruit, wat zich ook weerspiegelt in de beurskoers. De aandelen van wereldmarktleiders Mylan en Teva zakten sinds het hoogtepunt begin 2015 al met 75 procent. 

Door de fusie kan Mylan nu meer producten aan de man brengen én kosten besparen. Pfizer kan zich op zijn beurt meer gaan toeleggen op de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.