"PCR-testen bij zomerkampen kunnen struikelblok zijn voor kinderen en ouders" (Goossens)

Microbioloog Herman Goossens, die de taksforce testing voorzit, heeft begrip voor de oproep van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle om zomerkampen zonder PCR-testen te organiseren.

"Het liefst laten we de zomerkampen doorgaan zonder te testen", zegt professor Goossens. "Enerzijds kosten PCR-tests veel geld, maar anderzijds hebben we geen idee hoeveel besmettingen er dan zullen zijn. Laten we hopen dat het aantal besmettingen laag zal zijn en dat de kampen zullen kunnen doorgaan zonder te testen. We moeten natuurlijk een testbeleid overwegen als er wel veel besmettingen zijn", verduidelijkt hij.

Na het Overlegcomité van 5 maart leken kampen voor groepen van 25 personen, zelfs met overnachtingen, mogelijk tijdens de paasvakantie: aan het begin en aan het einde van het kamp zouden de deelnemende kinderen en jongeren getest worden. Dat plan werd na het Overlegcomité van 19 maart weer opgeborgen, maar bij de ontwikkeling van dat testbeleid voor de paaskampen bleek dat het koppelen van PCR-testen aan de deelname aan kampen niet vanzelfsprekend is. "We hebben toen begrepen dat het afnemen van PCR-testen zowel voor kinderen als voor ouders een struikelblok kan zijn. Ik denk dat de minister daarom bang is dat het testen een drempel zou vormen om kinderen te laten deelnemen aan kampen. En we willen toch zeker de kwetsbare kinderen bereiken", aldus professor Goossens.

In een interview met Het Nieuwsblad, waarover ook De Standaard en Het Belang van Limburg berichtten, zei minister Dalle dat het afnemen van PCR-testen aan het begin en aan het einde van zomerkampen "niet realistisch" en bovendien "heel duur" zou zijn. "Minstens 2 miljoen tests, voor en na een kamp, tegen 50 euro per stuk? Dan spreek je over 100 miljoen euro. Absurde kosten, zeker als je weet dat het totale kostenplaatje voor al het jeugdwerk in Vlaanderen gedurende één jaar 50 miljoen euro bedraagt."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.