Parijs volledig akkoord met vrijgeven patenten, Berlijn bereid discussie te voeren

De Franse president Emmanuel Macron gaat "volledig akkoord met het vrijgeven van de patenten op coronavaccins". In Berlijn zijn ze donderdag iets minder affirmatief. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei dat Berlijn bereid is hierover het gesprek aan te gaan.

De Amerikaanse president Joe Biden schaarde zich gisteren achter een voorstel om patenten op coronavaccins vrij te geven. Vandaag zei ook voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dat ze niet onwelwillend tegenover patentvrijgave staat. Eerder waren de VS en de EU nog tegen het plan.

"Het spreekt voor zich dat we van het vaccin een wereldwijd publiek goed maken", zei Macron, die zich tot voor kort op de vlakte hield in het dossier. Tegelijk voegde hij eraan toe dat op korte termijn de prioriteit erin bestaat dosissen te schenken en "samen met de armste landen vaccins te produceren". "Als er sprake is van vaccinnationalisme, dan moet men niet naar Europa kijken", zei Macron nog. "Al vanaf dag één hebben we onze bondgenoten geholpen en beslist om naar de armste landen te exporteren."

De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, gaf vandaag ook al een steekje aan de Amerikanen. Hij wees erop dat landen die vaccins produceren ook bereid moeten zijn om ze naar andere landen te exporteren. "We zijn blij dat de Verenigde Staten nu ook bereid zijn om dat te doen, nadat ze de afgelopen maanden weigerden in de VS geproduceerde dosissen uit te voeren."

Het Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech sloeg de handen in elkaar met de Amerikaanse farmagigant Pfizer voor de ontwikkeling van een vaccin.

Door het vrijgeven van de patenten op de vaccins zouden ook fabrieken in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden vaccins kunnen gaan produceren, mogelijk bovendien voor een lagere prijs.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.