Over enkele weken coronatest op afspraak

De wachttijd voor een resultaat neemt toe en huisartsen kunnen de consultaties amper nog behappen. In een stand van zaken die verschillende corona-experts woensdag publiceerden, en waarover De Standaard vandaag bericht, schrijven ze dat de wachttijd tussen test en resultaat soms oploopt tot twee à drie dagen. Een reservatiesysteem, dat er volgens hoofd van de werkgroep testing and tracing Karine Moykens over twee à drie weken moet zijn, moet soelaas bieden.

"De huisartsen geven aan dat ze op hun tandvlees zitten", zegt Moykens. "Ook neemt de wachttijd tussen de afname van een test en het resultaat in het lab toe. Zodra het resultaat bij het laboratorium er is, stroomt het wel meestal binnen het uur door naar Sciensano (waarna het contactonderzoek kan beginnen, red.)."

Het reservatiesysteem moet de administratie bij triagecentra, testdorpen en laboratoria verminderen. "Met zo'n reservatie zullen gegevens zoals naam, gsm-nummer, adres en testcode al bekend zijn op die plekken, waardoor de focus kan liggen op de afname zelf", zegt Moykens. Ook voor de werking met CLB's en arbeidsgeneesheren kan zo'n reservatie voordelen bieden.

Tegelijk zal iedereen met symptomen nog altijd naar de huisarts kunnen blijven gaan. "Maar iedereen zonder symptomen - wie nauw contact had met een besmet persoon of wie uit een risicozone komt - moet een andere richting worden uitgestuurd", zegt Moykens.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.