Oslo waarschuwt voor gebruik vaccin bij hoogbejaarden en zieken

De Noorse gezondheidsdienst heeft gewaarschuwd dat het vaccineren met coronavaccins van zeer oude en doodzieke mensen risico's met zich meebrengt voor de patiënt. In het land zijn 23 mensen overleden kort nadat ze hun eerste dosis van een coronavaccin hadden gekregen, aldus het Noorse geneesmiddelenagentschap.

In het onderzoek naar de sterfgevallen zijn vooralsnog aanwijzingen dat in dertien gevallen de zeer oude en zwakke patiënten heftige reacties hadden op relatief milde bijverschijnselen van de coronavaccinatie. "Voor zij die toch maar een heel beperkte levensduur voor zich hebben kunnen de voordelen van het vaccin marginaal of irrelevant zijn", zegt het Noorse Instituut voor Volksgezondheid.

Veiligheid in de gaten houden

Het is een opvallend ernstige waarschuwing uit Oslo, terwijl in heel de wereld nieuwe coronavaccins worden ontwikkeld, geproduceerd en toegediend. Het hoofd van het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA, Emer Cooke (foto), had eerder al aangegeven dat de veiligheid van de vaccins in de gaten houden een van de grootste uitdagingen wordt. Ze verwees dan vooral naar de vaccins die gebruikmaken van nieuwe technologieën zoals mRNA. De vaccins van zowel Pfizer en BioNTech als Moderna maken gebruik van die techniek.

In Noorwegen kregen al 33.000 mensen een eerste dosis van een vaccin. Net als in ons land kreeg de oudere bevolking ook in Noorwegen prioriteit.

Gisteren meldde het Belgische geneesmiddelenagentschap FAGG dat het een mogelijk oorzakelijk verband onderzoekt tussen het overlijden van een 82-jarige en het toedienen van het coronavaccin, vijf dagen voor het overlijden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.