Opgelet voor hittegolf en covid-19

Het percentage positieve coronatesten bedraagt in België momenteel 2,7 procent. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht woensdag gezegd tijdens een persconferentie van het crisiscentrum. Het cijfer varieert sterk per provincie. De hoogste positiviteitsratio's worden genoteerd in Antwerpen (5,3 procent positieve testen), Brussel (3,7 procent) en Luik (3,6 procent).

Van Gucht benadrukt wel dat de positiviteitsratio afhangt van de categorie van mensen die getest worden. Zo is er een categorie van mensen die symptomen hebben, een van mensen die een hoogrisicocontact hadden met een besmet persoon, en een van de reizigers. Data over die categorieën zijn op dit ogenblik nog niet beschikbaar.

In de provincie Antwerpen is er nog steeds een stijging merkbaar van het aantal besmettingen, maar die stijging vertraagt wel. Om te oordelen of dit een gevolg is van de coronamaatregelen is het volgens de viroloog nog een beetje vroeg. "Daarvoor moeten we wellicht tot volgende week wachten. We hopen dan een effect te kunnen zien in het land." In de rest van het land blijft de stijging van het aantal besmettingen wel belangrijk, vooral dan in Brussel en Luik. Er worden overal in het land lokale broeihaarden vastgesteld - van zodra twee gevallen gelinkt kunnen worden is al sprake van een cluster - en dit is volgens de virologen eigen aan de situatie waarin we ons bevinden.

Het crisiscentrum waarschuwde woensdag tijdens de persconferentie ook voor de hittegolf. Het is belangrijk om de maatregelen goed te blijven naleven. Ventilatoren mogen enkel in het eigen huishouden gebruikt worden, voor aircotoestellen is er minder risico op verspreiding van virusdeeltjes, mits ze met verse lucht gevoed worden en de filters regelmatig vervangen worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.