Ook gemeentebelasting tweede verblijven aan kust wankelt nu

De Raad van State vernietigde de provinciale belasting op tweede verblijven aan de kust, wat grote financiële gevolgen heeft voor de provincie en mogelijk ook voor de kustgemeenten. Maar als ook de gemeentebelastingen op tweede verblijven aan de kust er hierdoor aan moeten geloven, is de impact nog een pak groter.

De Raad van State vond de provinciebelasting van West-Vlaanderen discriminerend: eigenaars van tweede verblijven betaalden drie keer meer dan andere inwoners (147 euro vs. 49 euro), terwijl de investeringen met die inkomsten — zoals musea en toeristische promotie — voor iedereen bedoeld zijn. Bovendien betalen dagjestoeristen niets. Deze ongelijke behandeling schendt het gelijkheidsbeginsel, aldus de Raad. Beroep tegen de beslissing is niet mogelijk.

Gemeentebelastingen

De vernietiging treft niet alleen de provincie, die 36 miljoen euro aan onterecht geïnde belastingen sinds 2022 moet terugbetalen, maar dreigt ook door te sijpelen naar de gemeentelijke belastingen op tweede verblijven, analyseerde advocaat Thomas De Jonckheere in Het Laatste Nieuws. Die belastingen zijn vaak veel hoger: in Middelkerke betaal je als bezitter van een vakantieappartement jaarlijks 800 euro. In Knokke 810 euro en in Oostende, Nieuwpoort en Blankenberge al tegen de 1.100 euro. Kampioen Koksijde rekent zelfs zo'n 1.290 euro aan. 

In totaal leveren deze belastingen de kustgemeenten samen jaarlijks 113 miljoen euro op. De advocaat waarschuwt dat deze gemeentetaksen juridisch op losse schroeven staan en dat eigenaars ze kunnen aanvechten, met grote kans op succes.

Het risico is dat één succesvolle betwisting voor de Raad van State de hele belastingregeling van een gemeente kan vernietigen, mits de timing klopt (binnen 60 dagen na bekendmaking van een nieuw reglement). Zelfs buiten die termijn kunnen eigenaars nog individuele kwijtschelding eisen. Daarmee dreigt een domino-effect dat de hele kustregio financieel kan ontwrichten.

Als alternatief stellen sommige experts voor om dagjestoeristen toegangsgeld te laten betalen, maar dat stuit op praktische en politieke bezwaren. De situatie stelt de financiering van het kusttoerisme fundamenteel in vraag. De luxetaks voor tweede verblijven blijkt onhoudbaar geworden.

> West-Vlaanderen moet belasting tweede verblijven terugstorten

 
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jp SANSEN

    06 juni 2025

    Interessant, 'tweede verblijven'. Wat als je er als eigenaar niet verblijft en steeds verhuurt? Taalspelletje?