"Nog geen sprake van stabilisatie aantal besmettingen" (Steven Van Gucht)

De besmettingen, ziekenhuiscijfers en overlijdens blijven verder dalen. "Het aantal besmettingen daalt weliswaar steeds trager, vooral in Vlaanderen, maar voorlopig is er nog geen sprake van een stabilisatie", zegt viroloog Steven Van Gucht. Die vertraging is volgens de viroloog deels beïnvloed door de heropening van de scholen.

In de periode van 24 tot 30 november is het aantal besmettingen met 24 procent gedaald tot gemiddeld 2.208 nieuwe dagelijkse besmettingen. Het meeste aantal besmettingen zien we in Antwerpen, met 326 nieuwe besmettingen per dag, gevolgd door Oost-Vlaanderen en Henegouwen.

De vertraging van het dalende aantal besmettingen is in Vlaanderen het meest uitgesproken in Vlaams-Brabant en Limburg. De cijfers dalen daar met 5 procent op weekbasis. Positief is dat het percentage positieve testen in die twee provincies (7,2 pct) een stuk lager ligt dan het Belgische gemiddelde (9,3 pct).

De vertraging kan enerzijds een gevolg zijn van het ruimer testen sinds de aanpassing van de teststrategie op 23 november, verduidelijkt de viroloog. Zowat alle leeftijdsgroepen en alle provincies tonen ondanks het ruimere testen nog steeds dalende cijfers. De voorbije week werden er ongeveer 30.000 testen per dag uitgevoerd. Verleden dinsdag waren dit er meer dan 40.000.

"Anderzijds wordt de vertraging mee beïnvloed door een toename van de besmettingen bij kinderen, zeker bij kinderen jonger dan 10 jaar, wat waarschijnlijk te maken heeft met het heropenen van de scholen na de herfstvakantie. Door de vertraging in deze daling van het aantal besmettingen verwachten we pas tegen eind december een weekgemiddelde te kunnen bereiken dat onder de drempelwaarde van 800 ligt", aldus Van Gucht.

De besmettingsgraad bij kinderen is de voorbije week ruim 20 procent hoger dan de week ervoor. "Het blijft echter gaan om kleine aantallen. Zo maken kinderen nu 3 procent uit van alle nieuwe besmettingen. De besmettingsgraad blijft daarmee ver onder die van de volwassenen liggen", aldus Van Gucht.

Verder zijn er een 25-tal gemeenten waar er een reële stijging is die niet direct gelinkt kan worden aan een uitbraak in een woonzorgcentrum of op een bedrijf. "Dat moet verder bekeken en onderzocht worden, maar het gaat nog altijd om een minderheid van de gemeenten", luidt het.

De nieuwe ziekenhuisopnames zijn in alle provincies in dalende lijn, met uitzondering van Namen waar een lichte toename werd opgetekend. Gemiddeld werden er de afgelopen week 188 nieuwe patiënten opgenomen met COVID-19, dat is een daling van 27 procent. "In Vlaanderen is dat iets minder snel, daar nemen de ziekenhuisopnames af met 20 procent op weekbasis, en dat ligt onder het nationale gemiddelde. In Brussel en Wallonië dalen de ziekenhuisopnames met respectievelijk 31 en 34 procent", luidt het.

Er liggen nu 3.427 COVID-19-patiënten in het ziekenhuis, van wie 788 op intensieve zorgen. Het aantal patiënten op intensieve zorgen is intussen bijna gehalveerd in vergelijking met de piek op 9 november.

Ook de overlijdens gaan in dalende lijn. Gemiddeld vielen er de afgelopen week elke dag 116 overlijdens te betreuren (-23 procent).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.