Nieuwe regeling voor registratie van levenloos geboren kinderen gaat eind maart in

De nieuwe regeling voor de registratie van levenloos geboren kinderen gaat in op 31 maart. Dat staat te lezen in het Belgisch Staatsblad, waar de wet op 1 februari gepubliceerd is. De ouders van een levenloos geboren kind kunnen dat dan vanaf 140 dagen zwangerschap laten registreren en een voornaam geven, in plaats van de huidige 180 dagen.

Ouders kunnen vrijwillig vragen om het levenloos geboren kind te laten registreren. Voor mensen die een kindje verloren voor de nieuwe regels, geldt een overgangsregeling van een jaar. Mits een medisch attest van het ziekenhuis kunnen ook die kinderen geregistreerd worden en een voornaam krijgen.

De registratie vanaf 180 dagen zwangerschap blijft verplicht, maar vanaf nu kunnen die ouders hun kind ook een familienaam geven. Ook hier geldt een overgangstermijn van een jaar. Alle geregistreerde kinderen van voor deze regelgeving kunnen retroactief een familienaam krijgen als de ouders dat wensen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.