Nieuwe behandeling van leukemie vermindert bijwerkingen (VIB-KU Leuven)

Een team van wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven heeft een nieuwe behandeling ontdekt voor een type van leukemie dat vooral kinderen treft. De therapie heeft aanzienlijk minder bijwerkingen. Dat meldt het VIB woensdag.

Het type kanker T-ALL (T-cell acute lymphoblastic leukemia) treft vooral kinderen en is dodelijk zonder behandeling. "Omdat chemotherapie veel bijwerkingen veroorzaakt, gingen we op zoek naar minder toxische therapieën voor jonge patiënten", zegt leukemie-expert Jan Cools. De onderzoekers van VIB-KU Leuven kwamen terecht bij het eiwitcomplex gamma-secretase. Daarvan bestaan er in ons lichaam verschillende versies. "We wilden nagaan of het afremmen van bepaalde versies de bijwerkingen kan verminderen, stelt professor Bart De Strooper.

De onderzoekers Roger Habets en Charles de Bock stelden vast dat het remmen van één specifieke versie leidde tot een effectieve en veilige behandeling, zowel in muismodellen als in leukemiecellen van patiënten met T-ALL. "We slaagden erin om de groei van de leukemiecellen te stoppen. Bovendien vonden we geen tekenen van de nevenwerkingen die de huidige geneesmiddelen teisteren", zegt Habets.

De onderzoekers hopen dat ook patiënten weldra gebaat zullen zijn met hun aangepaste behandelingsmethode. "Onze nieuwe resultaten zijn het eerste bewijs dat selectieve afremming van gamma-secretase aanslaat en veilig is", stelt De Bock. Als de aanpak in de praktijk werkt bij patiënten met een specifieke vorm van leukemie kan het volgens de onderzoekers deuren openen voor andere vormen van kanker.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.