"Niet iedereen binnen de maand gevaccineerd" (De Croo)

Het leeuwendeel van de coronavaccins zullen we pas in tweede en derde kwartaal van 2021 binnenkrijgen. Dat heeft premier Alexander De Croo zondag gezegd in De Zevende Dag. De eerste vaccins zullen er eind december wel al zijn. "Maar het is niet omdat de eerste vaccins er eind december zullen zijn, dat iedereen binnen de maand gevaccineerd zal zijn."

België heeft via de Europese Unie ingetekend op vier verschillende vaccins, maar het is niet omdat de eerste vaccins eind december verwacht worden, dat iedereen ook op heel korte termijn een vaccin zal toegediend krijgen.

"Het is niet omdat eind december de eerste vaccins zouden binnenkomen dat iedereen binnen de maand gevaccineerd zal zijn. Men gaat ervan uit dat de grootste bulk aan dosissen voor het tweede en derde kwartaal van 2021 zal zijn. We moeten nog een relatief lange periode voorzichtig zijn", zo tempert de premier de verwachtingen.

Volgens de premier zullen de eerste vaccins gaan naar mensen die in de zorg werken en kwetsbare groepen (bv. 65-plussers).

Vrijdag 27 november komt het Overlegcomité opnieuw samen. Premier De Croo wil niet vooruitlopen op dat overleg. De cijfers gaan volgens hem wel in de goede richting, maar we zitten nog in de fase waarin het virus moet "bedwongen" worden. Hij herhaalt ook de boodschap dat een derde golf, een zogenaamde "kerstgolf", absoluut moet vermeden worden. "Ofwel maken, ofwel kraken we die golf. Ik wil die kraken", aldus De Croo.

Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) blijft voorzichtig. Het is te vroeg om de teugels te vieren. De sp.a-minister heeft begrip voor de erg moeilijke situatie waarin veel bedrijven en sectoren zitten, maar waarschuwt voor de impact van een eventuele derde golf. "Een ezel mag zich geen twee keer aan dezelfde steen stoten", aldus Vandenbroucke. Een derde golf zou - ook economisch - "nog dramatischer" zijn dan de tweede.

De sp.a-minister maakt zich ook sterk dat de logistieke verdeling van de vaccins vlot zal verlopen. Een taskforce onder leiding van prof. Dirk Ramaekers moet volgens Vandenbroucke zorgen voor "eenheid in actie en communicatie". Vandenbroucke gaat de "weddenschap" aan dat het zal lukken. "Als het niet lukt, mag u op mij schieten", dixit Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.