Moderna betwist potentiële link met hartontsteking: "Geen wetenschappelijk bewijs"

De Amerikaanse vaccinproducent Moderna betwist dat zijn vaccin mogelijk de oorzaak zou kunnen zijn van ontstekingen van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis). Dat meldt het farmabedrijf vrijdag in een persmededeling. Zowel bij het Europese Geneesmiddelagentschap EMA als bij de Amerikaanse tegenhanger FDA loopt er momenteel een onderzoek naar een mogelijk verband.

Na het beoordelen van de beschikbare gegevens "kan er geen causale relatie met het vaccin worden vastgesteld", klinkt het bij Moderna.

De mogelijke bijwerking werd voor het eerst gemeld in Israël na vaccinatie met Pfizer/BioNTech, maar werd later ook opgetekend bij de drie andere coronavaccins, waaronder dat van Moderna. Het EMA oordeelde eerder op vrijdag nog dat verder onderzoek nodig is om te bepalen of er al dan niet een causaal verband is.

Moderna zegt de meldingen nauwgezet te zullen opvolgen en te zullen samenwerken met de gezondheidsautoriteiten om de zaak verder uit te klaren. Het EMA zei tegen juli met een definitief oordeel te willen komen. De Amerikaanse autoriteiten steken later deze maand de koppen bijeen over deze kwestie.

In de Verenigde Staten werden tot nog toe 216 gevallen van hartontsteking vastgesteld na een eerste prik met een mRNA-vaccin. Nog eens 573 gevallen kwamen aan het licht na de tweede dosis. De meeste patiënten reageren goed op de behandeling en meer dan acht op de tien zijn ondertussen volledig hersteld.

Ongeveer 130 miljoen Amerikanen hebben reeds twee doses van een van de twee goedgekeurde mRNA-vaccins toegediend gekregen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.