Minstens 100 miljoen dosissen Moderna-vaccin in eerste kwartaal 2021

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna verwacht in de eerste drie maanden van volgend jaar 100 tot 125 miljoen dosissen van zijn coronavaccin te produceren. De overgrote meerderheid ervan is bestemd voor de Verenigde Staten, zo deelde Moderna mee.

Het bedrijf bevestigde allereerst dat het nog dit jaar ongeveer 20 miljoen dosissen beschikbaar zal hebben in de VS. In het eerste kwartaal van volgend jaar zullen daar 100 tot 125 miljoen dosissen bijkomen. Daarvan zijn er 85 tot 100 miljoen bestemd voor de VS en 15 tot 25 miljoen voor de rest van de wereld, aldus Moderna in een persbericht.

De productie van de dosissen voor die "rest van de wereld" zal gebeuren in Zwitserland.

Over het hele jaar 2021 verwacht Moderna 500 miljoen tot 1 miljard dosissen van zijn vaccin te produceren.

Mensen krijgen twee keer een injectie met het vaccin, om de werking ervan te verbeteren. Moderna meldt op basis van de laatste testresultaten dat mensen drie maanden na de tweede dosis nog een grote hoeveelheid antistoffen in het lichaam hebben. Wel nemen de waardes na verloop van tijd iets af. De resultaten zijn hetzelfde bij mensen uit alle leeftijdsgroepen.

Moderna is bezig met de voorbereidingen om zijn coronavaccin uit te rollen zodra de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) het licht op groen zal zetten. Zij buigt zich op 17 december over de aanvraag, de goedkeuring wordt kort nadien verwacht.

Een week eerder, op 10 december, bespreekt de FDA de aanvraag tot goedkeuring van het coronavaccin dat wordt ontwikkeld door het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech.

Voor beide coronavaccins lopen er ook Europese aanvragen. Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) wil ten laatste op 29 december beslissen over de voorwaardelijke marktvergunning voor het kandidaat-vaccin van BioNTech en Pfizer. Over het kandidaat-vaccin van Moderna wil EMA ten laatste op 12 januari de knoop doorhakken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.