Militair Hospitaal Neder-over-Heembeek zet live muziek in voor rust van patiënten

Patiënten op de afdelingen medium care en high care van het Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek hebben bezoek gekregen van professionele muzikanten. De muzikanten brachten op maat van de patiënt live muziek aan hun bed. "Ze verlichten hiermee de fysieke en emotionele ongemakken van een verblijf op intensieve zorg", zegt Bo Van den Bulcke, psychologe van het UZ Gent.

MusIC is een project dat opgestart is binnen de Belgische brandwondenwereld. "Een opname op de afdeling intensieve zorg is voor veel patie¿nten en hun familie een stresserende ervaring die nog lang nazindert, zowel fysiek als mentaal. Het staat bekend als het Post Intensive Care Syndrome (PICS)", legt Bo Van den Bulcke uit. "Daarom zoeken we op de afdeling continu naar manieren om preventief pijn, ongemak en storende prikkels weg te nemen."

Verpleegkundige Willem Wittenberg van het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek startte eind 2018 samen met Van den Bulcke de organisatie MusIC vzw. "Toen mijn vader in 2017 een hersenbloeding kreeg, hebben mijn broer en ik live muziek gespeeld om zijn hersenen te stimuleren. Meteen zagen we reactie aan zijn gezicht en ademhaling. Dit wilde ik ook voor andere mensen doen", aldus Wittenberg.

Ondertussen telt MusIC een tiental speciaal opgeleide professionele muzikanten die onder andere cello, viool, klarinet, gitaar en fluit spelen. Ze gaan twee keer per week langs op intensieve zorg en in het Brandwondencentrum. "De muzikanten spelen geen concert. Ze komen tot aan het bed van de patiënt en passen de toon en het tempo van de muziek aan aan de veranderingen die ze zien bij de patiënt", zegt Wittenberg.

Geïnteresseerde ziekenhuizen en organisaties die financieel willen ondersteunen, kunnen contact opnemen met Wittenberg: willem.wittenberg@gmail.com. Meer info op www.mus-ic.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.