"Meeste EU-landen kunnen meerderheid bevolking tegen eind juni volledig vaccineren"

De meeste lidstaten van de Europese Unie zullen tegen het einde van de maand juni over voldoende coronavaccins beschikken om de meerderheid van hun bevolking volledig gevaccineerd te hebben tegen covid-19. Dat staat in een intern EU-document waar het persagentschap Bloomberg de hand op heeft kunnen leggen.

Uit het document moet blijken dat landen als Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland over de nodige vaccins zullen beschikken om nog voor de zomervakantie meer dan 55% van hun inwoners te vaccineren. De Europese doelstelling is om tegen het einde van de zomer 70% van de volwassen bevolking te vaccineren - wat overeenkomt met 55 tot 60% van de bevolking in elke lidstaat.

De nieuwe projectie van de Europese Commissie lijkt hoop te bieden dat de gezamenlijke vaccinatiestrategie vruchten aan het afwerpen is, na een start die vooral door de achteroplopende leveringen van het AstraZeneca-vaccin erg kritisch beoordeeld wordt. De EU rekent erop dat tussen begin april en eind juni 360 miljoen vaccins aan de lidstaten bezorgd worden. Tot nu werden nog maar iets meer dan 90 miljoen dosissen bezorgd.

De Commissie heeft commissaris voor Interne markt Thierry Breton aangesteld om alles in het werk te stellen te productie van de vaccins op te voeren. De Fransman zei eerder al dat het voor de EU mogelijk moet zijn om op 14 juli groepsimmuniteit te bereiken - niet toevallig de Franse nationale feestdag.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.