Meer dan een op vier volwassenen kwam kilo's bij tijdens de lockdown

De lockdown heeft bij meer dan een op de vier Vlamingen gezorgd dat ze in gewicht bijkwamen. De studie van de Erasmushogeschool Brussel toont aan dat die extra kilo's vooral te wijten zijn aan tussendoortjes en minder beweging. Ondanks het overgewicht zoeken de Vlamingen nog te weinig hulp bij diëtisten.

De deelnemers van het onderzoek schuiven drie duidelijke oorzaken naar voren voor hun gewichtstoename tijdens de lockdown: het consumeren van meer tussendoortjes, het consumeren van grotere porties van hoofdmaaltijden en/of tussendoortjes en het minder bewegen en/of sporten tijdens de lockdown. Van de respondenten die aangaven dat ze zwaarder zijn geworden tijdens de lockdown, heeft maar liefst 63,5 procent minder bewogen in de vorm van wandelen, tuinieren, spelen met de kinderen of h uishoudelijk werk, terwijl 56 procent minder gesport heeft.

De studie werd afgenomen bij 775 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 34 jaar, onder wie  194 mannen en 579 vrouwen. Het blijkt dat de mannen ongezonder geleefd hebben, want voor de lockdown had slechts 35 procent overgewicht, tegenover bijna 50 procent na de lockdown.

Van de gehele proefgroep is slechts 13 procent geneigd om in de toekomst een diëtist te raadplegen, terwijl dit aantal naar 41,2 procent stijgt indien er een terugbetaling van de consultatie zou zijn. De onderzoekers pleiten daarom voor die terugbetaling.

Wanneer er dieper wordt ingegaan op de onderzoeksresultaten, blijkt dat onder de gewichtsstijgers, reeds 25,1 procent van deze groep met overgewicht te kampen had voor de lockdown. Overgewicht staat gelijk aan een BMI van meer dan 25 kg/m². Na de lockdown loopt het aantal mensen met overgewicht op naar 32,5 procent. Ook het aantal mensen met obesitas, een BMI van meer dan 30 kg/m2, nam toe.

Emo-eten, stress

Emo-eten en werken met kinderen op de achtergrond zijn eveneens belangrijke factoren in de gewichtstoename tijdens de lockdown. Onder de vrouwelijke respondenten gaf 15 procent stress en minder slaap als belangrijkste reden voor de extra kilootjes. Dit kan volgens de onderzoekers gelinkt worden aan emo-eten bij stresssituaties.

Uit een eerdere lockdown-studie van de Erasmushogeschool Brussel was al duidelijk geworden dat de consumptie van chocolade en chips een stijging kende. Het samenwonen met partner en kinderen is ten slotte nog een factor die voor velen niet gunstig werkt. Liefst 31 procent van de samenwonenden met partner en kinderen gaf aan in lichaamsgewicht te zijn gestegen. Het gaat hier vooral om werkende mensen (57,5 procent) in vergelijking met de inactieve bevolking (42,5 procent).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.