Mededingingsboete van 225.000 euro voor Orde der apothekers

De Belgische Mededingingsautoriteit legt een boete van 225.000 euro op aan de Orde der apothekers. Dat heeft de marktwaakhond woensdag bekendgemaakt. De orde krijgt de sanctie omdat het apothekers onmogelijk heeft gemaakt om reclame te maken of kortingen toe te kennen voor parafarmaceutische producten.

De uitspraak van de mededingingsautoriteit volgt op een reeks klachten van apothekers en apotheken tussen 2010 en 2017, over disciplinaire vervolgingen door de orde waardoor de apothekers werden belet commerciële activiteiten op een normale manier voort te zetten. 

Het gaat concreet om een verbod op reclamepraktijken voor parafarmaceutische producten. Online-apotheken mochten van de orde geen gebruik maken van betalende diensten om bovenaan te staan bij online-zoekopdrachten. Ook mogen apothekers geen kortingen toekennen op parafarmaceutische producten, bijvoorbeeld een korting van 20 procent op zonnecrème. "Door het opleggen van zo'n restricties aan ondernemingen is de orde te ver gegaan", zegt Véronique Thirion, auditeur-generaal van de Belgische Mededingingsautoriteit.

De orde kreeg in 2007 al een sanctie voor dezelfde praktijken. Daarop werd het verbod op reclame door de orde gemilderd, maar in de praktijk werd het verbod wel nog toegepast, door apothekers disciplinair te straffen.

De waakhond heeft een schikking getroffen met de beroepsorde. Die zal nauwkeuriger waken over de naleving van het mededingingsrecht door haar disciplinaire organen.

In juni kreeg de Orde der apothekers al een mededingingsboete van een miljoen euro, omdat de orde heeft geprobeerd de ontwikkeling van de groep MediCare-Market te belemmeren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.