Maatregelen om tekort aan breedspectrum-antibioticum Clamoxyl IV op te vangen

Door een tekort aan grondstoffen kan farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK) dit jaar maar 40 procent van het geneesmiddel Clamoxyl IV, een intraveneus breedspectrum-antibioticum, produceren. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en het RIZIV raden ziekenhuisapotheken en artsen-specialisten in ziekenhuizen aan om rationeel om te gaan met het geneesmiddel en om indien mogelijk alternatieven te gebruiken.

Clamoxyl IV (GSK) is een antibioticum dat intraveneus wordt toegediend en op verschillende soorten bacteriën tegelijk werkt. Maar door een tekort aan grondstoffen kan producent GSK dit jaar maar 40 procent van de nodige hoeveelheid produceren. Daardoor is het geneesmiddel sinds 2019 ook maar beperkt beschikbaar.

Om het tekort zo goed mogelijk op te vangen krijgen ziekenhuisapotheken en artsen-specialisten in ziekenhuizen de raad om het geneesmiddel enkel te gebruiken als het niet anders kan, bijvoorbeeld bij endocardities (ontsteking aan de binnenwand en de hartkleppen van het hart) of meningitis. 

Voor een hele reeks andere infecties bestaan er alternatieven. Zo kan bij luchtweginfecties bijvoorbeeld Amoxicilline of Cefuroxisme gebruikt worden. Voor een aantal infecties is ook penicilline G een alternatief. Maar ook daar dreigen tijdelijke tekorten. "De firma Kela die het alternatief geneesmiddel Penicilline G maakt, is niet in staat om aan de verhoogde vraag te voldoen. Het FAGG verwacht tijdelijke onbeschikbaarheden voor Penicilline G", klinkt het.

"Het FAGG volgt de situatie van nabij op en zoekt samen met het RIZIV en de beleidscel van de bevoegde minister (Maggie De Block, red.) naar bijkomende oplossingen", besluit het FAGG.

Lees ook :

Zorgnet-Icuro vraagt "meer pro-actieve rol van overheid en FAGG"

Onbeschikbare geneesmiddelen - N-VA wil hoge boetes bij bewuste marktafscherming en meer vrijheid voor apothekers

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.