Letland als eerste land van Europese Unie weer in lockdown

Letland gaat als eerste land van de Europese Unie weer in lockdown vanwege dramatische coronacijfers. Het Baltische land kampt met een snel stijgend aantal besmettingen. Het gaat wereldwijd om het hoogste cijfer per hoofd van de bevolking de afgelopen week. Ziekenhuizen dreigen overbelast te raken. Buurland Estland sluit vergelijkbare maatregelen niet uit en Polen overweegt eveneens drastische stappen.

De komende vier weken sluit het land met 1,9 miljoen inwoners, van wie ruim een kwart Russen, bars en winkels. Ook is er weer een avondklok en wordt het afstandsonderwijs voor studenten hervat. De meeste werknemers moeten weer thuis werken.

Buurland Estland sluit vergelijkbare maatregelen niet uit en Polen overweegt eveneens drastische stappen. Roemenië, waar minder dan een derde van de 19 miljoen inwoners tegen corona is geprikt, heeft inmiddels de hulp ingeroepen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Scholen gaan vanaf maandag twee weken dicht en er komt een spertijd voor niet-gevaccineerden. Het mondmasker moet overal gedragen worden.

De grootste nieuwswebsites van de Baltische EU-lidstaat Litouwen hebben ook besloten geen commentaar van lezers meer toe te staan op artikelen over COVID-19-vaccins. Het is een poging om complottheorieën in te dammen. De websites hekelen de "verkeerde, nergens op gebaseerde informatie die door antivaxers wordt verspreid."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.