Griepbesmettingen op basisniveau, aanzienlijke oversterfte sinds vorige week (Sciensano)

Het aantal influenza-infecties gediagnosticeerd door de peilpraktijken is op het basisniveau. Dat staat op de site van Sciensano in het influenzarapport voor week 44. Het wekelijks aantal sterfgevallen door alle oorzaken begon te stijgen vanaf week 43 (19 tot 25 oktober) met in totaal 2.570 geobserveerde sterfgevallen, waaronder een aanzienlijke oversterfte van 544 bijkomende sterfgevallen in België.

De epidemische drempel is het minimum aantal huisartsconsultaties voor griepachtige klachten per 100.000 inwoners per week dat nodig is om officieel van een epidemie te kunnen spreken. De afgelopen week steeg de totale incidentie van raadplegingen bij de huisarts voor griepklachten naar 386 raadplegingen per 100.000 inwoners (inclusief telefonische raadplegingen).

Het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) berekent elk jaar de epidemische drempel voor elk land op grond van de cijfers van de laatste vijf jaar. Dit jaar ligt de drempel op 128 consultaties /100.000 inwoners.

De epidemie begint van zodra de epidemische drempel twee weken na elkaar overschreden wordt in het netwerk van huisartsenpeilpraktijken en er minstens 20 pct van de door Sciensano geanalyseerde virale stalen positief zijn voor het griepvirus.

Het aantal infecties steeg in de week van 26 oktober tot 1 november bij jonge kinderen (0-4 jaar) en personen ouder 65 jaar. De incidentie van andere acute luchtweginfecties nam toe bij personen van 65 jaar en ouder, maar daalde bij jongere personen.

Vorige week (19/10 - 25/10/2020) was 51 pct van de testen aangevraagd door de peilartsen positief op SARS-CoV-2, maar de positiviteitsgraad verschilde naargelang de symptomen. De positieve testen werden vooral gezien in de leeftijdsgroep 20-64 jaar.

Bij de aanbevelingen voor vaccinatie op de website van Sciensano staat te lezen: het griepvaccin wordt idealiter tussen midden oktober en midden november toegediend. Zolang het virus nog niet massaal circuleert, is het opportuun om zich nog steeds te laten vaccineren. De griepprik biedt immers bescherming binnen een termijn van 10 - 15 dagen volgend op de injectie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Joost VERELST

    05 november 2020

    Hoe is het toch mogelijk... Tientallen, of zijn het er meer dan honderd, patiënten bellen alle apothekers in het Antwerpse af. Geen griepvaccins meer te krijgen, zelfs niet voor de risicogroepen, en zij die op voorhand gereserveerd hadden. Een apothekeres bij mij op de hoek vroeg mij (!) of ik iets meer wist. Begin november kreeg ze er nog 85 binnen, en in december 16. Wat is nu weer de reden van dit zeer vroeg optredend tekort ? De overheid moest toch weten dat er meer gevaccineerd ging worden, en dat bedrijven meer gingen inenten bij hun werknemers... Te weinig besteld, en dit in Coronatijden ? Weeral, voor de zoveelste maal, wordt er achter de feiten aangehold. Zeer bedroevend.

  • Luc MAERTENS

    05 november 2020

    gegevens sciensano 05-11-20 :  Wat is het beste moment om zich te laten vaccineren?

    Het vaccin wordt toegediend in de herfst, bij voorkeur in het begin van het griepseizoen van oktober tot december in het noordelijke halfrond.