Personen zonder symptomen niet meer getest, dan wel 10 dagen quarantaine

Personen die geen symptomen hebben maar wel een hoogrisicocontact hebben gehad, worden voorlopig niet meer getest op covid-19. Dat bevestigde viroloog Steven Van Gucht  in VTM NIEUWS. Op die manier moet de druk op testcentra afnemen. Wie niet getest wordt, moet in de plaats van zeven dagen wel tien dagen in quarantaine.

Normaal moet het resultaat van een covid-test na maximaal twee dagen bij de patiënt zijn, maar sommige patiënten moeten nu tot wel vijf dagen wachten. "Het systeem zit aan de limieten, de labs kunnen niet meer volgen", klinkt het bij viroloog Steven Van Gucht.

Daarom is er beslist om personen die een hoogrisicocontact met een besmet persoon hebben gehad, voorlopig niet meer te laten testen. Ook asymptomatische personen worden niet langer getest op het coronavirus. Op die manier neemt de druk op de labz hopelijk wat af de komende weken.

Door de beslissing moeten mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad en asymptomatisch zijn nu wel tien dagen in quarantaine, voordien waren dat er nog zeven. "Daarna moeten ze nog vier dagen voorzichtig zijn", aldus Van Gucht. "Wie dan toch symtompen vertoont, moet zich wel onmiddellijk laten testen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.