De beste 19 Belgische ziekenhuizen ter wereld volgens Newsweek

Nu al voor de derde keer stelde Newsweek een ranglijst samen met de beste ziekenhuizen ter wereld, gekozen op basis van levensstandaard, levensverwachting, bevolkingsgrootte, aantal ziekenhuizen per land en beschikbaarheid van data. Daaruit kunnen we een lijstje afleiden voor België, met het nodige voorbehoud.
In samenwerking met marktonderzoeksbureau Statista gebeurt dat onderzoek. 

De 2.000 ziekenhuizen die in de lijst zijn opgenomen, komen uit 25 landen. Daaronder dus ook België, "dat zich onderscheidt door permanente uitmuntendheid, met onder meer ervaren artsen, prima verpleegkundige zorg en geavanceerde technologie", aldus de uitgever in zijn voorwoord.

Het gaat om deze landen: de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, Zuid-Korea, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Brazilië, Canada, India, Australië, Mexico, Nederland, Polen, Oostenrijk, Thailand, Zwitserland, Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken, Israël en België. In de ranglijst voor België komen niet minder dan 19 algemene en universitaire ziekenhuizen voor. Op kop het UZ Leuven, op plaats twee het UZ Gent en op nummer drie de Cliniques Universitaires St Luc.

Het volledige lijstje:

© Newsweek

Daarin niet minder dan 13 Vlaamse ziekenhuizen plus het Nederlandse UZ Brussel uit de hoofdstad. 

Ziekenhuizen gespecialiseerd zijn in cardiologie, oncologie, oogheelkunde of kindergeneeskunde worden apart vermeld. Er staat slechts één Belgisch ziekenhuis in deze lijst: het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis.

In de Top 200 wereldwijd staan 3 Amerikaanse ziekenhuizen bovenaan de lijst: Mayo Clinic, Cleveland Clinic en Massachusetts General Hospital. Het eerste Belgische ziekenhuis staat met het UZ Leuven op de 31e plaats.

De lijsten zijn gebaseerd op drie gegevensbronnen:

  • Aanbevelingen van medische deskundigen (artsen, ziekenhuisdirecteuren, gezondheidswerkers)
  • Resultaten patiëntenonderzoek
  • Medische KPI's (Kritische Performance Indicatoren) bij ziekenhuizen

Elk ziekenhuis in elk land wordt beoordeeld met een score. Scores zijn alleen vergelijkbaar tussen ziekenhuizen binnen een land.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.