De Croo pleit voor tijdelijk verbod op niet-essentiële reizen

Premier Alexander De Croo zal op de Europese top van morgen/donderdag pleiten voor een tijdelijk en gericht verbod op niet-essentiële reizen. Dat bevestigde hij woensdagavond in het VRT-journaal. "We zitten nu in een iets betere situatie, maar de minste vonk kan ervoor zorgen dat de cijfers weer sterk stijgen. Dat moeten we vermijden."

De Europese staatshoofden en regeringsleiders buigen zich morgen/donderdag opnieuw over de gezamenlijke Europese aanpak van de coronapandemie. Naast de vaccinatiecampagne en teststrategie ligt ook het reisverkeer op tafel. Reizen lijkt de verspreiding van buitenlandse, vaak erg besmettelijke, coronavarianten in de hand te werken. Tegelijkertijd bracht de sluiting van de Europese grenzen tijdens de eerste coronagolf serieuze bevoorradingsprob lemen met zich mee.

Belgisch premier Alexander De Croo zal morgen/donderdag pleiten voor een "Europese oplossing", meer concreet voor een tijdelijke en gerichte stop op niet-essentiële reizen. Dat zei hij woensdagavond in Het Journaal op Eén. "Wij pleiten er voor alle duidelijkheid niet voor om de grenzen te sluiten: handel moet kunnen plaatsvinden, grensarbeiders moeten hun werk kunnen doen, de Schengenzone moet kunnen blijven functioneren. We willen niet in een situatie komen waar Groot-Brittannië nu in zit door de brexit. Maar reizen die niet essentieel zijn, met bijvoorbeeld enkel toerisme als doel, die moeten we nu wel een halt toeroepen", was de premier duidelijk.

De regeringen in ons land raden niet-essentiële verplaatsingen naar het buitenland eigenlijk al maanden ten strengste af. Maar toch zijn 160.000 Belgen tijdens de kerstvakantie naar het buitenland getrokken. "We zijn duidelijk geweest. In het reisadvies is Zwitserland nu eigenlijk even gevaarlijk als Syrië. Maar we zien dat een grote groep mensen zich daar niet aan gehouden heeft", zei De Croo. "We zitten nu in een iets betere situatie, maar de minste vonk kan ervoor zorgen dat de cijfers weer sterk stijgen. En daarom moeten we reizen die niet essentieel zijn, nu stilleggen."

De Croo zal op basis van de gesprekken met zijn Europese collega's een voorstel op tafel leggen op het Overlegcomité met de andere regeringen van ons land op vrijdag. De Vlaamse regering pleitte eerder al bij monde van minister-president Jan Jambon en minister van Welzijn Wouter Beke voor een verbod op niet-essentieel reisverkeer.

Het Overlegcomité van vrijdag zou zich ook buigen over een concreter perspectief voor gesloten sectoren, zoals de horeca of de contactberoepen. Maar versoepelingen zijn nog niet voor meteen, gaf de premier woensdagavond al aan. "Ik begrijp die vraag, en de vaccinatie geeft ons voor een stuk ook wat perspectief. Maar de cijfers plafonneren, en ze plafonneren op een redelijk hoog niveau. We moeten er nu voor zorgen dat we geen fouten maken", zei hij. "Laten we ervoor zorgen dat de cijfers de komende weken dalen en dan zullen we kijken wat mogelijk is. Maar op dit moment lijkt me dat niet aangewezen."

De regering gaf eerder al aan de maatregelen "geen dag langer dan nodig" aan te houden. Horeca Vlaanderen lanceerde woensdag een oproep om cafés en restaurants op 1 maart te heropenen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    21 januari 2021

    Toen ik in december 2019 verklaarde dat de lockdowN van Wuhan veel te laat kwam omdat Passagier Covid nr 19 al lang het vliegtuig had genomen werd ik meewarig bekeken !
    Maar een Ezel stoot zich geen 2 x aan dezelfde stenen zeker de Chinezen niet : samen met democratieën Australië en Nieuw Zeeland mag je bij het begin van je bezoek als ( ramp) toerist 14 dagen in verplichte quarantaine !