Aantal besmettingen stijgt met bijna 30 procent

Tussen 2 september en 8 september is het gemiddelde aantal coronabesmettingen gestegen naar 588 per dag. Dat is een stijging met 29 procent tegenover de week voordien. Dat blijkt zaterdagochtend uit definitieve cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt, met meer dan 50 procent. Het aantal overlijdens daalt.

Voor de zevende dag op rij toont het gemiddelde aantal coronabesmettingen een stijging. Het totale aantal besmettingen sinds het begin van de epidemie komt daarmee uit op 91.537 gevallen.

Vrijdag was er nog sprake van een toename van 22 procent en sprak Steven Van Gucht van Sciensano van "een kleine versnelling in de toename". Die versnelling lijkt zich dus verder door te zetten.

Ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames is fors gestegen: naar 23,7 opnames per dag in de periode van 5 tot 11 september, een stijging met 51 procent. Op 11 september werden 254 ziekenhuisbedden ingenomen door COVID-19-patiënten. Daarvan liggen er 67 op intensieve zorgen. Dat is een stijging met 29 procent op een week tijd.

Het aantal doden blijft wel nog dalen, met 25 procent naar gemiddeld 2,6. Het totale aantal dodelijke slachtoffers staat nu op 9.919.

Het reproductiegetal - een schatting van de besmettingsgraad - voor België bedraagt nu voor de periode van 5 tot 11 september 1,276. Vrijdag was dat nog 1,25. Als het reproductiegetal hoger is dan 1 breidt de epidemie uit, kleiner dan 1 krimpt ze. Het aantal infecties stijgt in alle provincies, behalve in Limburg, Luxemburg en Namen. Het reproductiegetal ligt het hoogst in West-Vlaanderen (1,572) en Oost-Vlaanderen (1,395).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.