Groen licht voor EU-contract voor coronavaccin Pfizer en Biontech

De Europese Unie kan tot 300 miljoen dosissen afnemen van het veelbelovende coronavaccin van de bedrijven Pfizer en Biontech. De Europese Commissie keurde woensdag het raamakkoord goed met de twee bedrijven, bevestigen EU-bronnen. België en de overige Europese lidstaten hebben zo een voorkeursrecht voor het vaccin, als dat toelating krijgt. Wanneer dat zover is, is nog onduidelijk.

Het EU-contract voorziet in de aankoop van 200 miljoen dosissen van Pfizer/Biontech, met optie op nog eens 100 miljoen. Volgens een EU-overeenkomst zullen toekomstige vaccins verdeeld worden in verhouding tot de bevolking. Dat zou dan voor België neerkomen op ongeveer 7,7 miljoen dosissen (volgens cijfers uit 2019 van Eurostat). Aangezien er steeds twee dosissen nodig zijn, zouden daarmee ongeveer 3, 9 miljoen Belgische inwoners geholpen zijn.

Maar de Europese Commissie heeft nog met drie andere producenten gelijkaardige raamcontracten, met Johnson&Johnson, Astrazeneca en Sanofi-GSK. Ook zij hebben veelbelovende kandidaatvaccins. Pfizer en Biontech stelden maandag als eerste Westerse producent veelbelovende data voor van hun klinische tests.

Geen enkele producent heeft echter al toelating voor de Europese markt. Die toelating moet komen van geneesmiddelenagentschap EMA, van zodra er voldoende resultaten zijn van de klinische tests.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.