Duitsland zet coronamedicijn in dat Donald Trump hielp bij herstel

Duitsland wordt het eerste land van de Europese Unie dat dezelfde experimentele behandeling met antilichamen gaat gebruiken die de gewezen Amerikaanse president Donald Trump hielp te herstellen van COVID-19. Dat heeft minister van Volksgezondheid Jens Spahn zondag gezegd.

"De regering heeft 200.000 doses gekocht voor 400 miljoen euro", zei Spahn tegen de krant Bild am Sonntag, wat neerkomt op 2.000 euro per dosis.

De cocktails met zogenoemde monoklonale antilichamen worden de komende week ingezet in universitaire ziekenhuizen, zei hij. De minister voegde eraan toe dat Duitsland "het eerste land in de EU" is dat ze gebruikt in de strijd tegen de coronapandemie.

Spahn noemde niet de naam van de fabrikant die de geneesmiddelen zal leveren, maar bevestigde dat het hetzelfde medicijn is dat aan Trump werd gegeven toen hij in oktober vorig jaar getroffen werd door COVID-19.

"Ze werken als een passieve vaccinatie. Het toedienen van deze antilichamen in een vroeg stadium kan risicopatiënten helpen een ernstiger ziekteverloop te voorkomen, " zei Spahn.

Trump, die vorig najaar kort in het ziekenhuis lag met het coronavirus, kreeg de antilichaamtherapie ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Regeneron, bekend als REGN-COV2, voordat de behandeling wettelijke goedkeuring had gekregen. Hij zei later dat het medicijn "fantastisch werk" had verricht.

Het Amerikaanse bedrijf Eli Lilly heeft een soortgelijke therapie ontwikkeld.

De Duitse order komt op het moment van groeiende frustratie in de EU over een trager dan verwachte uitrol van vaccins. Vaccinproducenten Pfizer/BioNTech en AstraZeneca hebben beide gezegd dat zij op korte termijn minder doses aan Europa leveren dan verwacht vanwege productieproblemen.

De Duitse regering verwacht niettemin alle Duitsers tegen eind augustus een vaccin te kunnen geven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.