FAGG kon kwaliteit van de 12 geselecteerde sneltests niet controleren

De overheden konden de kwaliteit en de doeltreffendheid van de sneltests, die deel uitmaken van de Belgische strategie om het coronavirus te bestrijden, niet verifiëren, zo staat vandaag, zaterdag, te lezen in Le Soir.  Het FAGG publiceerde een lijst van 12 sneltests die terugbetaald zullen worden waarbij alleen rekening gehouden werd met de verklaringen van de fabrikanten. Het FAGG antwoordt dat dit de enige manier was om tegemoet te komen aan een dringend politiek verzoek.

De sneltesten, die een resultaat opleveren binnen 15 à 20 minuten, zullen in de eerste plaats ingezet worden in ziekenhuizen, artsenpraktijken en bij mensen met covid-19 symptomen. 

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) werd belast met het opstellen van een lijst van aanbevolen sneltesten. Alleen die testen zouden terugbetaald worden, aldus Le Soir. De lijst die begin deze week gepubliceerd werd op de site van het agentschap  en bevat 12 tests met een gevoeligheid van 90,4% à 97,8%.

Maar deze percentages worden betwist door verschillende experts. "De cijfers kloppen niet”, zegt Jean-Marc Minon, afdelingshoofd van het laboratoire de la Citadelle (Luik). “Ik weet niet wat het FAGG als referentie nam, maar geen enkele snelle antigeentest biedt een gevoeligheid van meer dan 90%. Degenen die wij hebben getest hadden een percentage van ongeveer 60%.” 

Volgens de CEO van een Waalse KMO die sneltests produceert, is een test die een gevoeligheid van 97,8% aangeeft ‘technisch onmogelijk’. 

Volgens Le Soir is de door het FAGG vermelde gevoeligheid die die door de fabrikanten vermeld wordt in de bijsluiter. En dat terwijl er geen precieze norm is om dat gehalte te berekenen. 

Het FAGG laat weten dat het de enige manier was om een antwoord te kunnen bieden op een urgent politiek verzoek. 

Raadpleeg  de lijst met de 12 terugbetaalde tests

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Guy MICHOTTE

    09 november 2020

    Is het nu zo moeilijk om eens over de grenzen heen te kijken hoe men het daar doet en welke tests men daar met succes gebruikt.