FAGG wacht op duidelijkheid over zelftesten

Snel- en zelftesten moeten breed beschikbaar gesteld worden zodat ze een rol kunnen spelen bij het opnieuw mogelijk maken van meer binnenactiviteiten in mei. Dat zei premier Alexander De Croo vrijdag na afloop van het Overlegcomité. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke herhaalde dat zaterdagmiddag aan VTM Nieuws. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen (FAGG) wacht echter op meer duidelijkheid over sneltesten en een juridisch kader over de verkoop van zelftesten aan het publiek.

In Duitsland is supermarktketen Aldi zaterdag begonnen met de verkoop van zelftests aan het grote publiek. Volgens lokale kranten gingen ze als zoete broodjes over de toonbank en waren ze al snel uitverkocht. "Duitsland voorziet hier een uitzondering voor en laat toe dat sommige ant igeentesten voor professioneel gebruik toch door leken kunnen aangekocht worden", zegt woordvoerder Ann Eeckhout van het FAGG. "Er zijn momenteel nog geen goedgekeurde antigeen-zelftesten (die door burgers zelf kunnen worden gebruikt, red.) op de Europese markt."

In België wordt de verkoop van antigeen-sneltesten voor professioneel gebruik en van antigeenzelftesten geregeld door de wet van 22 december 2020. Antigeen-sneltesten voor professioneel gebruik mogen enkel aan professionele gebruikers verkocht worden, en dus bijvoorbeeld niet via apotheken of supermarkten. "Indien er antigeen-zelftesten beschikbaar zouden komen, kan de verkoop ervan worden geregeld in een toekomstig koninklijk besluit", zegt Eeckhout.

Of de zelftesten in de toekomst in België worden ingezet, hangt af van de teststrategie, aldus het FAGG.

Vlaanderen kocht al 1,1 miljoen sneltesten aan maar gebruikte er slechts enkele tienduizenden. Het FAGG kocht er 400.000 en krijgt er binnenkort 800.000 geleverd via het Instrument voor Noodhulp van de Europese Commissie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Johan Van Calster

    08 maart 2021

    FAGG gaat voor de juiste aanpak. Laat de sneltesten (zelftesten) via het kanaal van de apothekers ter beschikking gesteld worden. Dat zijn goed opgeleide professionelen die de patient optimaal kunnen begeleiden.