Johnson & Johnson belooft eerste vaccindosissen twee maanden vroeger 

De overheid verwacht in april de levering van 280.500 dosissen van de vaccinproducent Johnson & Johnson. Dat is twee maanden vroeger dan in eerdere leverschema's werd gemeld. Dat schrijft De Tijd op basis van goedgeplaatste bronnen.

In de nieuwste update is geschoven met het leverschema van Janssen Pharmaceutica, de Belgische dochter die voor het Amerikaanse Johnson & Johnson het coronavaccin ontwikkelt. Oorspronkelijk was voor juni een eerste levering van 1,4 miljoen dosissen voorzien. Maar ons land rekent nu op een eerste levering van 280.500 dosissen in april, 420.750 in mei en ruim 700.000 in juni. Volgens goedgeplaatste bronnen begint J&J vanaf het tweede kwartaal met de levering aan ons land, zoals is overeengekomen met de Europese Commissie.

Turbo

Die versnelling volgt mee uit de vroeger dan verwachte aanvraag voor een marktlicentie bij de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA. De bedoeling is dat die midden maart zijn oordeel velt. De studies hebben aangetoond dat het J&J-vaccin 66 procent bescherming biedt tegen COVID-19.

De versnelling is belangrijk omdat J&J alles heeft om een werkpaardje te zijn voor grote delen van onze bevolking. Het is het eerste vaccin dat met één dosis werkt en het kan bewaard worden bij koelkasttemperatuur. J&J kan over twee maanden helpen een turbo te zetten op de vaccincampagne.

Toch is er ook bij J&J geen zekerheid wat betreft de vaccinproductie, want dat blijft een complex proces dat verkeerd kan lopen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.