Ignace Demeyer: "Ook jonge sportievelingen kunnen slachtoffer worden"

Ignace Demeyer (hoofd spoedgevallen OLVZ Aalst) waarschuwt dat sinds kort ook en vooral jonge mensen het ziekenhuis binnenkomen met ernstige ademhalingsklachten gelinkt aan Covid-19. Het vooroordeel dat alleen ouderen een risicogroep zijn, ontkracht hij ten stelligste.

Dr. Demeyer beklemtoonde dat in zijn betoog in Terzake vandaag. Dat werd ook gespekt met concrete scans waarin werd aangetoond welke schade het virus aanricht in longen van jonge sportieve mensen die niet roken en geen hartfalen hebben. “We weten uit recente literatuur dat een scan van de borstkas aangewezen is voor deze doelgroep, wat men in principe niet doet maar nu moet het dus. Een klassieke foto toont weinig aan. De recente beelden zijn ronduit angstaanjagend, met veel ontstekingsvocht in de longblaasjes, met littekenvorming. Deze patiënten kunnen genezen, maar hun situatie is levensbedreigend.”

Dokter Demeyer vindt het onbegrijpelijk dat jongen nu nog ‘corona-kotfuiven’ organiseren of gaan shortskiën. “Ze vormen niet alleen een risico voor henzelf, maar ook voor hun omgeving.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.