Hoeveelheid virus in afvalwater komt globaal overeen met aantal positieve tests

De hoeveelheid coronavirus in het Belgisch afvalwater komt globaal overeen met het aantal positieve covid-19-tests. Dat blijkt uit een nieuw systeem om de circulatie van covid-19 te monitoren via het afvalwater, meldt Sciensano.

Het coronavirus wordt ook uitgescheiden via de ontlasting en kan zo in het rioolwater terechtkomen. Sinds midden september analyseert Sciensano twee keer per week 42 stalen van inkomend afvalwater van de zuiveringsstations in België.

Het monitoren van het afvalwater biedt volgens viroloog Steven Van Gucht een objectief beeld van de omloop van het virus in België. "Het onderzoek wordt niet beïnvloed door de evolutie van de teststrategie of de selectie van de geteste personen, waarbij we rekening houden met onder meer de leeftijd en de aan- of afwezigheid van symptomen. Dat maakt het mogelijk om vroegtijdig elke belangrijke evolutie in de omloop van het virus op te sporen", legt Van Gucht uit.

Uit de eerste analyses blijkt dat de curve van het virus in het afvalwater globaal gezien gelijkt op die van het aantal positieve tests in de drie regio's van het land. "Deze informatie biedt ons de gelegenheid om bepaalde trends waar te nemen en belangrijke vaststellingen te doen over de omloop van het virus", legt Van Gucht uit.

De viroloog benadrukt dat het gaat om voorlopige resultaten. Het is de bedoeling om deze monitoring gedurende twee jaar te blijven doen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.