Hoe ver zitten we van exitstrategie volgens drie belangrijkste factoren?

Tussen 8 en 14 januari zijn er in ons land dagelijks gemiddeld 45.340 coronatests uitgevoerd. Vijf procent van die testen gaf een positief resultaat. Dat blijkt maandag uit het epidemiologisch rapport van gezondheidsinstituut Sciensano. De positiviteitsratio in ons land moet onder de drie procent zakken eer er sprake kan zijn van mogelijke versoepelingen.

In de kerstvakantie werden er wekelijks minder dan 200.000 tests afgenomen, maar sinds begin januari stijgt het aantal tests zienderogen. Afgelopen week werden er 317.378 COVID-tests uitgevoerd, ofwel dus een dagelijks gemiddelde van 45.340 testen. Die stijging komt vooral door een aangepast testbeleid in ons land, zo moeten teruggekeerde reizigers niet één, maar twee tests ondergaan. In januari komen er in ons land nog ac ht nieuwe labo's bij, waardoor nog meer tests kunnen worden verwerkt.

De positiviteitsratio, of het percentage positieve testen op het totaal aantal uitgevoerde testen, is intussen gedaald naar 5 procent. Het hoogste percentage positieve tests kwam uit de Duitstalige Gemeenschap (7,8 procent), gevolgd door Henegouwen (6,9 procent) en Luxemburg (6,7 procent). In Vlaanderen schommelt de positiviteitsratio tussen de 4,1 procent (Vlaams-Brabant) en 5,2 procent (West-Vlaanderen). In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt de ratio op 4,1 procent.

Exitstrategie

De positiviteitsratio is een van de drie grote factoren die belangrijk zijn in de exitstrategie. Het percentage moet in ons land onder de 3 procent zakken om te kunnen spreken van mogelijke versoepelingen. Daarnaast moet het aantal nieuwe besmettingen per dag lager zijn dan 800 en mogen er dagelijks maximum 75 ziekenhuisopnames zijn.

Tussen 8 en 14 januari werden per dag gemiddeld 2.010 nieuwe besmettingen geregistreerd, een stijging met 9 procent ten opzichte van een week eerder. De stijging blijft wel vertragen: zondag ging het nog om een stijging met 11 procent. In totaal zijn nu al 678.839 mensen besmet geraakt met het virus.

Het aantal overlijdens en nieuwe ziekenhuisopnames blijft ondertussen dalen. Tussen 11 en 17 januari werden elke dag gemiddeld 115 nieuwe COVID-patiënten binnengebracht, een daling met 10 procent. Afgelopen week stierven er elke dag gemiddeld 51 mensen aan COVID-19, 6 procent minder dan een week ervoor.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.