HGR adviseert algemene vaccinatie tegen meningokokken ACWY, niet voor meningokokken B

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) pleit in een nieuw advies voor algemene vaccinatie tegen meningokokken ACWY, maar niet tegen meningokokken B. Voor dat laatste moet per geval bekeken worden of vaccinatie nodig is. Het advies is dinsdag door de HGR gepubliceerd.

Meningokokken veroorzaken bacteriële hersenvliesontsteking. Dankzij de succesvolle vaccinatie tegen meningokokken C is het aantal jaarlijks gemelde gevallen sinds 2008 stabiel: in 2018 waren het er in België 116, waarvan 8 overlijdens. Tijdens het eerste kwartaal van 2019 registreerde het Nationaal Referentiecentrum (NRC) 42 gevallen in België, waarvan 9 overlijdens.

Omdat meningokokken Y en W in België steeds vaker vorokomen, adviseert de HGR om het vaccin tegen meningokokken C in het basisvaccinatieschema te vervangen door het geconjugeerd vaccin tegen meningokokken ACWY voor kinderen tussen de leeftijd van 13-15 maand en om een vaccinatie met het geconjugeerd vaccin tegen meningokokken ACWY toe te voegen voor adolescenten van 15-16 jaar. Dit vaccin wordt dan tegelijk met het Tdap-vaccin toegediend. Er wordt ook een tijdelijke inhaalvaccinatie voorzien bij de 15 tot 19-jarigen. 

Hoewel meningokokken B nog steeds verantwoordelijk zijn voor 51 pct van de gevallen, adviseert de HGR in zijn basisvaccinatieschema uit volksgezondheidsoverwegingen momenteel niet om tegen meningokokken B te vaccineren, onder meer omdat de incidentie van de ziekte momenteel vrij laag is en op natuurlijke wijze aan het dalen is.

De HGR bevestigt dat het vaccin tegen meningokokken B Bexsero® bewezen doeltreffend is bij kinderen jonger dan 2 jaar en dat het geen ernstige bijwerkingen veroorzaakt. De vaccinatie kan individueel worden overwogen voor zover hierdoor geen risico ontstaat dat de vaccinaties uit het basisvaccinatieschema in het gedrang komen.

In een eerste reactie aan Belga zegt Joris Moonens, woordvoerder van het (Vlaamse) Agentschap Zorg en Gezondheid dat dit nieuwe advies van de HGR op korte termijn niets zal veranderen aan het bestaande vaccinatiebeleid. "En ook op langere termijn zal er eerst een kosteneffectiviteitstudie aan te pas komen." 

De wetenschappelijke experte prof. Peta Schelstraete vindt dat er wel degelijk enige urgentie gewenst is in de aanpassing van het beleid. "Ik hoop dat er dit keer geen logge procedure moet doorlopen worden die maakt dat er een of twee jaren overheen gaan eer het advies wordt toegepast", zegt Schelstraete aan Belga. "Want zoveel tijd hebben we echt niet. Het type W is zeer virulent en zeer kwaadaardig. Het zorgt voor een toenemend aantal overlijdens. We moeten het inentingsprogramma zo snel mogelijk aanpassen, niet alleen voor zuigelingen overigens, maar ook voor tieners. Bij adolescenten is er een hoge frequentie van dragerschap en zij kunnen de ziekte dan makkelijk doorgeven." 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.