Het pandemieplan was klaar, maar het lag al jaren stof te vergaren

Bij de start van de coronacrisis, nu een jaar geleden, is vrij snel pijnlijk duidelijk geworden dat ons land geen up-to-date pandemieplan meer had. Dat blijkt uit een reconstructie die Het Nieuwsblad kon maken op basis van vele duizenden vertrouwelijke documenten uit de begindagen van de crisis. Op zich niets revolutionairs want bekend bij de sector zelf.

In een van de eerste vergaderingen van het Wetenschappelijk ­Comité verwijst infectiologe Erika Vlieghe naar het pandemieplan dat in 2006 werd opgesteld door de toenmalige griepcommissaris, Piet Vanthemsche. Richtlijnen rond mondmaskers of prioriteiten bij de vaccinatiecampagne: het staat allemaal in het pandemieplan uit 2006. Probleem: de staatshervorming in 2014 verschuift een groot deel van de bevoegdheden naar de gemeenschappen, en het plan wordt nooit geüpdatet.

Nochtans had de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ons land al verschillende keren ­gewaarschuwd voor het ontbreken van een actueel plan. De laatste keer zelfs in oktober 2019, amper enkele maanden voor de pandemie hier losbarstte. Ook vandaag, een jaar later, blijft het wachten op een update, beklemtoont Het Nieuwsblad.

Na de coronacrisis hopen experten en politici dat er werk van gemaakt wordt. Binnen de federale overheidsdienst Volksgezondheid zijn ze dat alvast van plan. Volgens topman Tom Auwers komt er op de FOD "een permanente crisismanager die zich zal focussen op het updaten van het nood- en pandemieplan".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.