Gemiddeld minder dan 3.000 nieuwe coronabesmettingen per dag (Sciensano)

De verschillende indicatoren voor de coronacrisis in België blijven verder dalen. Zo worden er intussen minder dan 3.000 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd. Dat blijkt woensdag uit het nieuwe dagrapport van het gezondheidsinstituut Sciensano.

In de week van 28 april tot en met 4 mei zijn dagelijks gemiddeld 186,4 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een daling met 11 procent in vergelijking met vorige week.

De druk op de ziekenhuizen neemt dus verder af. Momenteel liggen er 2.614 coronapatiënten in de ziekenhuizen (-9 procent), van wie er 795 op de afdeling intensieve zorg liggen (-11 procent). Daarmee is het aantal bezette bedden op intensieve zorg gezakt naar 40 procent. Al blijven het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Henegouwen (allebei 48 procent) en Luxemburg (47 procent) flirten met een bezettingsgraad van 50 procent.

Ook het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen. Tussen 25 april en 1 mei hebben elke dag gemiddeld 2.953 mensen positief getest op COVID-19, wat 16 procent minder is dan een week eerder. Het aantal uitgevoerde tests is nochtans met 7 procent gestegen naar gemiddeld 46.914 per dag, maar de positiviteitsratio is gedaald naar 7,2 procent. Ook het reproductiegetal ligt met 0,92 onder 1, wat betekent dat de epidemie aan kracht inboet.

De dalende trend tekent zich bovendien af in alle provincies en regio's, met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (-25 procent) en Henegouwen (-19 procent) als koploper.

Het aantal sterfgevallen door het coronavirus is in diezelfde week ook met 5,1 procent gedaald naar gemiddeld 37,4 overlijdens per dag.

Ondanks de daling van het aantal bijkomende besmettingen, komt de drempel van de 1 miljoen bevestigde besmettingen sinds het begin van de pandemie gevaarlijk dichtbij. Officieel zijn al 999.627 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Er zijn ook al 24.367 mensen gestorven na een coronabesmetting.

Tot slot blijkt uit de gegevens van Sciensano nog dat al 3,13 miljoen Belgen minstens één keer gevaccineerd werden, wat overeenkomt met 27,3 procent van de volledige bevolking. 856.638 personen (7,4 procent) zijn volledig gevaccineerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.