Wie jonger is dan 30 krijgt in het Verenigd Koninkrijk ander coronavaccin dan AstraZeneca

De inwoners van het Verenigd Koninkrijk tussen 18 en 29 jaar oud krijgen waar mogelijk een andere coronaprik dan het AstraZeneca-vaccin. Dat hebben de Britse medicijnenregulator MHRA en het Britse vaccinatiecomité JCVI woensdag aangekondigd op een persconferentie.

Een onderzoek van het MHRA telde eind maart al 79 gevallen van zeldzame bloedstolsels (trombose) na een prik met het vaccin van Oxford/AstraZeneca. Het gaat om 51 vrouwen en 28 mannen, tussen 18 en 79 jaar oud. Van die 79 mensen zijn al 19 mensen overleden. Dat bewijst nog niet dat het AstraZeneca-vaccin de bloedstollingen veroorzaakt, stelt de medicijnenregulator, maar een verband wordt steeds waarschijnlijker. Meer onderzoek naar de bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin is echter noodzakelijk.

Toch heeft het vaccinatiecomité JCVI beslist dat mensen van 18 tot 29 jaar oud een alternatief vaccin moeten aangeboden krijgen waar mogelijk, zoals Pfizer/BioNTech of Moderna. Wie al een eerste prik met het AstraZeneca-vaccin kreeg, moet ook een tweede prik met hetzelfde vaccin krijgen. Alleen de mensen bij wie de zeldzame bloedstolsels werden vastgesteld, mogen afzien van het vaccin. Zwangere vrouwen en patiënten met een geschiedenis van bloedstolsels raadplegen best een arts, die hen kan helpen om de voordelen van het vaccin tegen de mogelijke risico's af te wegen.

De koerswijziging zal de uitrol van de vaccinatiecampagne niet beïnvloeden, klonk het op de persconferentie. "We adviseren niet om de vaccinatie van om het even welk individu in om het even welke leeftijdsgroep stop te zetten", zei professor Wei Shen, voorzitter van JCVI. Het advies om het AstraZeneca-vaccin in te ruilen voor een ander vaccin bij de vaccinatie van jongere mensen komt eerder uit de grootste voorzichtigheid dan uit ernstige veiligheidsoverwegingen, stelde hij. Dr. June Raine, hoofd van het MHRA benadrukte dat het risico bijzonder klein is en dat de voordelen van vaccinatie tegen het coronavirus nog altijd zwaarder doorwegen.

Het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) besloot donderdag dat de combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) een uiterst zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin is. Het EMA raadde echter niet aan om het vaccin voor te behouden voor bepaalde leeftijdsgroepen. "In het algemeen zijn de voordelen van het vaccin tegen COVID-19 groter dan het risico op bijwerkingen", klonk het.

> Lees ook: wat bij tweede prik?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    08 april 2021

    Hier schreeuwt top wetenschapper Dalle van Halle dat er geen Vaccin(atie) Privileges mogen zijn : samen uit , samen thuis !
    Als de jonge proefkonijntjes uit het Terkameren Bos op tijd thuis zijn , krijgen ze een voorkeursbehandeling met de " Rolls Royce" van de vaccins , den Aldi vaccin wordt voorbehouden voor de oudjes boven de 55 die de Corona netjes in hun kot of in het RVT overleefd hebben !
    De oudjes zijn die discriminatie kotsbeu maar hebben jammer genoeg niet dezelfde progressieve , knappe , sexy , jonge en welopgevoede woordvoerder als onze verdrukte jeugd !