Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), blijft onder vuur liggen vanwege het schandaal waarbij 37 vrouwen werden bevrucht met sperma van een Deense donor die drager was van een zeldzaam kankerverwekkend gen. Dit ondanks de wettelijke limiet van zes vrouwen per donor. Komt er een parlementaire onderzoekscommissie?
De Kamercommissie Volksgezondheid organiseert hoorzittingen met de leiding van het FAGG en betrokken fertiliteitscentra. Tegelijk wordt een geplande audit van het agentschap versneld uitgevoerd, en komt er een bijkomende audit specifiek gericht op dit dossier.
De roep om een parlementaire onderzoekscommissie klinkt luider, maar parlementsleden zoals Jan Bertels (Vooruit) en Kathleen Depoorter (N-VA) willen eerst de resultaten van de hoorzittingen en de audit afwachten. Al vóór dit schandaal was er kritiek op het FAGG, onder meer over de manier waarop het geneesmiddelen beoordeelde tijdens de coronapandemie. Een voorbeeld daarvan was het gebruik van een labo gelinkt aan de partner van topman Hugues Malonne (foto) voor de validatie van covidtesten, wat aanleiding gaf tot een interne audit en een gerechtelijk onderzoek. Malonne had tijdens de covidcrisis 1 miljoen covidtesten immers niet volgens de gewone weg laten valideren, maar daarvoor het labo waar zijn partner werkte ingeschakeld.
Volgens Bertels - onder Vivaldi nog Vandenbrouckes kabinetschef - moet het FAGG niet enkel als controlerende instantie opereren, maar een meer ondersteunende rol opnemen, vooral in ziekenhuizen. Ook de communicatie van het agentschap moet verbeteren, met meer focus op patiëntenvoorlichting. Daarom bevat het regeerakkoord bepalingen om het FAGG om te vormen tot een meer dienstverlenende organisatie.
Het agentschap staat voor twee cruciale vragen: waarom er geen database werd opgezet om het gebruik van sperma per donor op te volgen, en waarom betrokken gezinnen niet werden geïnformeerd toen normoverschrijdingen aan het licht kwamen.
Ondertussen werkt de Kamer aan een wetswijziging om anoniem donorschap te verbieden, conform een uitspraak van het Grondwettelijk Hof. N-VA en CD&V hebben hierover al voorstellen ingediend.