"Explosieve stijging ziekenhuiscijfers bleef uit, 170.000 extra vaccins door lagere Pfizer-buffer" (Vandenbroucke)

Een blik op de coronacijfers levert tegelijk goed en slecht nieuws, heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) toegelicht op La Première (RTBF). "De explosieve stijging van het aantal ziekenhuisopnames waar we vorige week schrik voor hadden, is uitgebleven. Maar het aantal hospitalisaties blijft wel toenemen. Er liggen nu 434 covid-patiënten op intensieve zorg, dat is enorm", zei hij. Morgen buigt het Overlegcomité zich opnieuw over de coronamaatregelen.

Als er zich al een mogelijkheid tot versoepelingen aandient, moet in de eerste plaats aan het onderwijs gedacht worden, vindt Vandenbroucke. "In het middelbaar onderwijs lijden heel wat leerlingen onder het systeem van deeltijdse aanwezigheid op school."

Hij vraagt de bevolking intussen wat geduld te hebben met de verdere uitrol van de vaccinatiecampagne en zich aan de maatregelen te houden. Een grote meerderheid van de mensen past die ook juist toe, aldus Vandenbroucke.

Gisteren raakte bekend dat de taskforce vaccinatie de deelstaten aanbeveelt om de buffer voor de tweede doses van het Pfizer-coronavaccin te verminderen. De leveringen zijn immers stabiel. Door de ingreep komen er 170.000 vaccins vrij die nu versneld toegediend kunnen worden aan ouderen. "De reservestock aan Pfizer-vaccins in de koelkast kan worden verminderd", bevestigt Vandenbroucke vrijdag. Hij is ook positief over de eventuele mogelijkheid om de tijd tussen de toediening van de twee doses op te trekken van 21 naar 35 dagen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.