Europese landen zetten licht op groen voor gemeenschappelijke covid-kaart

De Europese lidstaten gaan voortaan een uniforme manier hanteren om te bepalen hoe groot het coronarisico is in de verschillende landen en regio's. Op basis van de informatie die ze wekelijks aan het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) gaan bezorgen, zal dat een gemeenschappelijk covid-kaart publiceren. De bevoegde ministers hebben daarvoor vandaag het licht op groen gezet.

De 27 EU-lidstaten engageren zich ertoe om om de zeven dagen door te geven hoeveel mensen positief getest hebben op covid-19, hoeveel tests er afgenomen zijn en wat zo de positiviteitsratio is. Aan de hand van enkele criteria die nu afgesproken zijn, zal het ECDC met die gegevens elk land en elke regio groen, oranje, rood of grijs inkleuren.

Op basis van die kaart kan elke lidstaat maatregelen opleggen aan wie uit een gekleurde zone komt. Niemand zou de toegang tot een andere lidstaat geweigerd mogen worden, maar een verplichte quarantaine of coronatest behoort wel tot de mogelijkheden.

Er wordt ook gewerkt aan een gemeenschappelijke Europees Passagier Lokalisatie Formulier, zoals dat ook in ons land al gehanteerd wordt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.