Europese Commissie neemt optie op 300 miljoen vaccins

De Europese Commissie heeft voor de 27 lidstaten 300 miljoen potentiële coronavaccins gereserveerd bij de Franse farmareus Sanofi. Met andere vaccinproducenten zijn er nog "intensieve discussies" lopende, klinkt het in een persbericht. De Belgische vestiging van GSK, met wie Sanofi samenwerkt, zal een hoofdrol spelen in de productie.

De Commissie voerde "verkennende gesprekken" met het farmabedrijf. Via de overeenkomst met Sanofi hebben de lidstaten de optie om het vaccin aan te schaffen. Van zodra het vaccin veilig en werkzaam blijkt, is er een contractueel kader om 300 miljoen dosissen aan te kopen namens de lidstaten.

GSK België laat weten dat het een sleutelrol zal spelen. Het adjuvant van het vaccin, een effectversterkende stof, zal geproduceerd worden op de GSK-site in het Waals-Brabantse Waver. De adjuvanttechnologie werd dan weer ontwikkeld in de vestiging in Rixensart.

"De Europese Commissie doet alles wat ze kan om te verzekeren dat de Europeanen snel toegang hebben tot een vaccin dat veilig is en hen beschermt tegen het coronavirus", zegt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Ze spreekt van een "belangrijke eerste mijlpaal van de veel bredere Europese Vaccinstrategie". Meer deals zullen nog volgen, klinkt het. Met verschillende bedrijven zijn er vergevorderde gesprekken.

"We weten vandaag de dag nog niet welk vaccin finaal het best zal werken, Europa investeert in een gediversifieerde portfolio van veelbelovende vaccins, op basis van verschillende technologieën." Die werkwijze verhoogt de kans om snel een werkend vaccin te bemachtigen, zegt von der Leyen nog.

Eerder op de dag kondigden Sanofi en GSK nog aan dat ze samen een vaccindeal van 2,1 miljard dollar afgesloten hebben met de Verenigde Staten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.