Europese Commissie maakt 300 miljoen euro vrij voor vaccineringsprogramma's

De Europese Commissie zegt 300 miljoen euro toe aan GAVI, de internationale vaccinalliantie die  gisteren een virtuele donorconferentie organiseerde. "Ontwikkelingslanden krijgen hiermee de middelen om sterkere zorgstelsels en vaccineringsprogramma's uit te bouwen", zegt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

GAVI is een non-profit publiek-privaat samenwerkingsverband dat als doel heeft vaccins ter beschikking te stellen in de armste landen ter wereld. De Britse premier Boris Johnson leidde gisteren een internationale top, waarmee hij hoopt 7,4 miljard dollar (6,6 miljard euro) te mobiliseren voor GAVI voor de periode 2021-2025. De Europese Unie maakt alvast 300 miljoen euro vrij, kondigt de Commissie aan.

"Hiermee kunnen wereldwijd 300 miljoen kinderen worden ingeënt en komt er financiering voor het aanleggen van vaccinvoorraden die moeten beschermen tegen uitbraken van besmettelijke ziekten", luidt het bij de Commissie.

Volgens voorzitter von der Leyen "krijgen ontwikkelingslanden hiermee de middelen om sterkere zorgstelsels en vaccineringsprogramma's uit te bouwen". Ze ziet ook een link met de coronacrisis. "Dit zal ons helpen om deze pandemie te overwinnen en een nieuwe pandemie te voorkomen."

De Commissie verduidelijkt wel dat de 300 miljoen euro die ze wil vrijmaken deel uitmaakt van de volgende Europese meerjarenbegroting, die nog moet worden goedgekeurd. Het begrotingsvoorstel dat de Commissie vorige week indiende, zal ongetwijfeld nog aangepast worden tijdens de onderhandelingen tussen de lidstaten. Europese Raadsvoorzitter Charles Michel zei dat daarvoor zeker twee toppen nodig zullen zijn. Volgens de Duitse ambassadeur bij de EU zal een akkoord voor het zomerreces "moeilijk, maar mogelijk."

Duitsland legt 600 miljoen euro op tafel voor GAVI, zo bevestigde bondskanselier Angela Merkel gisteren in een videoboodschap. In de strijd tegen de coronapandemie investeerde Duitsland al honderd miljoen euro. "Zodra er een vaccin beschikbaar is, moet een globale inentingscampagne van start gaan", aldus Merkel.

Ook Frankrijk beloofde 600 miljoen euro. Canada investeert 530 miljoen euro, Japan zorgt voor de helft van dat bedrag. Boris Johnson zegde op zijn beurt in naam van het Verenigd Koninkrijk steun toe voor een bedrag van liefst 1,84 miljard euro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.