EU stelt 1,7 miljoen ter beschikking voor VUB-onderzoek naar nieuwe ontstekingsremmers

Toxicoloog professor Mathieu Vinken en chemicus Steven Ballet van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zullen de komende vier jaar samen met een team van internationale wetenschappers onderzoek doen naar innovatieve alternatieve ontstekingsremmers. Daarvoor kunnen ze rekenen op flinke Europese financiële ondersteuning.

De wetenschappers zullen zich in de eerste plaats toespitsen op geneesmiddelen voor inflammatoire aandoeningen van de lever, het hart- en vaatstelsel en de gewrichten. Het onderzoek wordt geleid door professor Mathieu Vinken van de Vrije Universiteit Brussel. Zijn internationale samenwerkingsverband omvat, naast zijn VUB-collega professor Steven Ballet, ook nog wetenschappers van de Université de Genève (Zwitserland), de Universidade da Coruña (Spa nje) en het bedrijf ProtoQSAR SL (Spanje). Mathieu Vinken is apotheker-toxicoloog van het departement Farmaceutische en Farmacologische Wetenschappen aan de VUB en Steven Ballet is chemicus van de departementen Chemie en Bio-ingenieurswetenschappen.

De Europese Unie trekt maar liefst 3,5 miljoen euro uit in het kader van het uiterst competitieve "Future and Emerging Technologies" (FET) programma voor onderzoek naar nieuwe ontstekingsremmers. De VUB ontvangt 1,7 miljoen euro van die gelden. Met het Future and Emerging Technologies-programma (FET) wil Europa baanbrekende technologieën ontwikkelen door risicovolle, maar op wetenschap gebaseerde ideeën te verkennen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.