EU maakt 232 miljoen euro vrij voor bestrijding coronavirus

De Europese Unie maakt 232 miljoen euro vrij om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus covid-19 in te dijken. Dat heeft de Europese Commissie maandagochtend aangekondigd. Een team van het Europese Centrum voor Ziektepreventie- en Bestrijding (ECDC) en de Wereldgezondheidsorganisatie trekt naar Italië om de autoriteiten daar bij te staan.

In Italië is maandag een vierde persoon overleden aan het coronavirus. Ongeveer 165 mensen in het noorden van het land zijn besmet met covid-19.

De Europese Commissie volgt de ontwikkelingen in Italië van dichtbij, verzekerde Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides maandagochtend tijdens een korte persconferentie. "Italië heeft aangetoond hoe snel de situatie kan veranderen. We staan in constant contact met de Italiaanse regering, en de nodige maatregelen zijn daar genomen", zei ze. Morgen/dinsdag vertrekt een team van het Europese Centrum voor Ziektepreventie- en Bestrijding (ECDC) samen met experten van de Wereldgezondheidsorganisatie naar Italië, om de autoriteiten te helpen verdere verspreiding tegen te gaan.

De Europese Commissie maakt daarnaast 232 miljoen euro vrij - waarvan 45 miljoen gedoneerd werd door de farmaindustrie. Daarvan gaat 114 miljoen naar de Wereldgezondheidsorganisatie, 15 miljoen naar gezondheidsdiensten in Afrika, 100 miljoen gaat richting de zoektocht naar een vaccin en 3 miljoen wordt vrijgemaakt voor de repatriëring van EU-onderdanen in de Chinese stad Wuhan.

"We hebben de Europese lidstaten opgeroepen om zich goed voor te bereiden, en zoals de ontwikkelingen van het afgelopen weekend aantonen was die oproep terecht", zei Commissaris voor Crisismanagement Janez Lenarcic. "Dit betekent dat we onze maatregelen nog moeten opdrijven en dat we moeten blijven als één geheel handelen. Een geïntegreerde aanpak is belangrijk."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.