"EMA keurt vaccin Janssen goed op 11 maart"

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurt op 11 maart het coronavaccin van farmaceut Janssen goed. Dat heeft een bron bij de Europese Unie tegen persbureau Bloomberg gezegd.

Volgens de bron bij de EU, die anoniem wil blijven, is het EMA ook in gesprek over het goedkeuren van het Russische vaccin Spoetnik-V. De Europese Commissie liet donderdag weten dat het vaccin van Janssen vanaf april geleverd wordt in de EU. De EU heeft afspraken met de farmaceut om 200 miljoen doses te kopen, met een optie voor nog eens 200 miljoen.

De Verenigde Staten keuren vrijdag waarschijnlijk het middel van Janssen goed. Voor zowel de EU als de VS zou dat het vierde goedgekeurde coronavaccin zijn, na Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.

Ondertussen wachten ook de vaccins van CureVac en Novavax nog op goedkeuring van het EMA. Als de resultaten van de laatste testfase positief zijn, verwacht CureVac nog voor de zomer zijn leveringen aan de Europese lidstaten te kunnen starten.

De Commissie sloot met CureVac een raamcontract af voor de levering van 405 miljoen dosissen. België heeft er daarvan 5,8 miljoen gekocht. Met Novavax voert de Commissie preliminaire gesprekken over de bestelling van 100 miljoen dosissen.

Volgens cijfers die Europees Commisievoorzitter Ursula Von der Leyen voorlegde aan regeringsleiders zijn 20 miljoen dosissen die geleverd werden aan de 27 lidstaten, nog niet toegediend. Dat leidt tot twijfels of de nationale gezondheidsdiensten wel snel genoeg zullen kunnen opschalen bij de verwachte toevloed van vaccinleveringen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.