EMA heeft aanvraag goedkeuring AstraZeneca-vaccin ontvangen

Het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft een aanvraag ontvangen voor de voorlopige markttoelating van het coronavaccin van de farmaceut AstraZeneca en de universiteit Oxford in de EU. Het middel wordt nu al gebruikt in het Verenigd Koninkrijk.

Het agentschap brengt uiteindelijk een advies uit over toelating. De Europese Commissie heeft daar het laatste woord over, maar volgt naar verwachting het advies van de toezichthouder.

De evaluatie van het vaccin gebeurt via een versnelde tijdlijn. Het agentschap bestudeert immers al data over het vaccin. Het advies kan er zijn bij de vergadering van het bevoegde comité op 29 januari, als de gegevens over de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van de vaccin robuust en volledig genoeg zijn, aldus EMA in een persbericht.

Indien het agentschap oordeelt dat de voordelen van het vaccin de risico's overstijgen in de bescherming tegen COVID-19, zal het aanbevelen een voorlopige markttoelating toe te kennen. Daarna neemt de Europese Commissie een beslissing over zo'n toelating "binnen dagen", aldus EMA.

Op Twitter noemde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, de aanvraag "goed nieuws". "EMA zal de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin evalueren", aldus von der Leyen. "Eens het vaccin een positief wetenschappelijk advies krijgt, zullen we aan volle snelheid werken om het gebruik ervan in Europa goed te keuren."

EMA gaf eerder al groen licht voor het gebruik van twee andere coronavaccins, namelijk dat van Moderna en dat van Pfizer/BioNTech.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.