Eli Lilly pauzeert klinische testen

De klinische testen naar een behandeling met antilichamen door het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly, worden opgeschort vanwege een "mogelijke veiligheidsbezorgdheid". Dat is te lezen in e-mails die Amerikaanse ambtenaren gisteren stuurden naar de onderzoekers die de tests uitvoeren. Het nieuws wordt bevestigd door het bedrijf.

Een dag eerder nog moest farmareus Johnson & Johnson aankondigen dat het zijn tests voor een coronavaccin pauzeert nadat een vrijwilliger ziek werd. Ook AstraZeneca legde zijn proeven enige tijd stil na zorgen over twee deelnemers die ziek werden.

De bedoeling van de Eli Lilly-onderzoeken was nagaan wat de voordelen zijn van deze behandeling voor honderden COVID-19-patiënten, in vergelijking met een placebo. Het is nog onduidelijk hoeveel deelnemers ziek werden, of hoe ziek ze werden.

In grootschalige klinische testen zijn zulke pauzes niet ongebruikelijk. Een zieke vrijwilliger werd daarom niet ziek door het experimentele medicijn of het vaccin. Een onafhankelijk panel moet nu de testresultaten onderzoeken en bepalen of de ziektes al dan niet te maken hebben met de behandeling.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.