Een op de vijf melanomen niet gedetecteerd door corona

Een vijfde van de melanomen wordt niet gedetecteerd en een derde van de huidcontroles worden gemist als gevolg van de coronapandemie. Dat stelt een recente wereldwijde enquête bij 734 dermatologen uit 36 landen vast. Euromelanoma roept in haar jaarlijkse preventiecampagne op om aan zelfonderzoek te doen.

De Stichting Kankerregister stelde na de eerste coronagolf al vast dat het aantal kankerdiagnoses afgenomen was. Nu schatten dermatologen dat 21 procent van de melanomen, een vorm van huidkanker, mogelijk niet gediagnosticeerd wordt en dat 33,6 procent van de afspraken geannuleerd wordt. Wereldwijd zouden 60.192 melanomen over het hoofd gezien worden. Voor België zou het gaan om 739 gevallen.

"De coronacrisis heeft een schokkende impact op de vroegtijdige detectie van huidkanker. Heel wat mensen, en zeker oudere patiënten, stellen controles uit. Daardoor blijven tal van huidkankers onopgemerkt en stijgt het risico op een slecht ziekteverloop", zegt dokter Harm van der Endt.

Euromelanoma, een netwerk van vrijwillige Europese dermatologen in 33 landen, wil mensen bewust maken van de risico's op huidkanker en aanzetten tot zelfonderzoek. De organisatie lanceert daarom een videocampagne met de ondersteuning van Open Vld-Kamerlid Goedele Liekens en zanger Piet Goddaer.

Jaarlijks telt België ongeveer 42.000 nieuwe huidkankerpatiënten. Het is de meest voorkomende en snelst stijgende vorm van kanker. Er is een rechtsreeks verband tussen de blootstelling aan uv-licht en huidkanker. "We kunnen huidkanker grotendeels voorkomen maar daarvoor moeten we mensen aanzetten om hun gedrag te veranderen. Bijna iedereen weet dat te veel zon schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Toch beschermen te weinig mensen zich", zegt professor Véronique del Marmol, Europees voorzitter van Euromelanoma.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.