"Een langverwachte en welverdiende daling is eindelijk ingezet" (Van Gucht)

De coronacijfers gaan stilaan de goede richting uit, met een daling bij het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en covid-gerelateerde overlijdens. "Een langverwachte en welverdiende daling is dus eindelijk ingezet", aldus viroloog Steven Van Gucht. Al waarschuwt Van Gucht ervoor dat er nog steeds veel virus de ronde doet.

"We bevinden ons nog steeds in een overgangsfase waarbij maatregelen essentieel zijn om de situatie onder controle te houden", klinkt het. Daarom roept de viroloog op om hoofdzakelijk buiten af te spreken. Al is het ook buiten noodzakelijk om afstand te bewaren.

Tussen 23 en 29 april zijn dagelijks gemiddeld 202 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 16 procent minder dan in de voorgaande periode. De daling tekent zich overal af, behalve in Luik waar nog een stijging van 9 procent wordt genoteerd. De totale ziekenhuisbezetting bedraagt momenteel 2.779 covid-patiënten, een daling van 7 procent. Ook op de afdelingen intensieve zorg wordt een lichte daling geregistreerd met momenteel 862 patiënten (-5 procent). "De belasting in de ziekenhuizen blijft echter nog steeds erg hoog. Meer dan 90 procent van de erkende bedden op intensieve zorg is nog steeds bezet", duidt Van Gucht. De verwachting is wel dat de bezetting de volgende dagen sneller zal afnemen.

Ook het aantal besmettingen daalt licht. Tussen 20 en 26 april hebben elke dag gemiddeld 3.310 mensen positief getest op covid-19. Dat is een daling van 8 procent. "We verwachten dat deze dalende trend de komende dagen zal versnellen. Binnen enkele dagen zouden we onder de 3.000 nieuwe besmettingen per dag moeten duiken", voorspelt Van Gucht. De daling doet zich voor bij de meeste leeftijdsgroepen, enkel bij de kinderen is er nog een stijging van 13 procent, al wordt er in die groep ook opnieuw veel meer getest. De twintigers zijn nog steeds verantwoordelijk voor de meeste besmettingen, terwijl er nog amper 90-plussers worden opgenomen. De daling tekent zich ook af in bijna alle provincies, enkel in West-Vlaanderen is er nog een lichte stijging van 4 procent.

De impact van de Britse en Zuid-Afrikaanse variant neemt lichtjes af, met respectievelijk 81 en 3 procent van alle geregistreerde besmettingen. De Braziliaanse variant neemt daarentegen lichtjes toe tot 8 procent. "De Indiase variant wordt slecht sporadisch vastgesteld, meestal bij personen met een link met India", voegt Van Gucht toe.

Het aantal overlijdens vertoont een lichte daling met gemiddeld 39 overlijdens per dag. Dat is een daling met 1 procent.

Tot slot gaf Van Gucht aan dat ondertussen 80 procent van de 65-plussers minstens een eerste dosis van een coronavaccin heeft ontvangen. Voor de volledige bevolking gaat het om 25 procent. "De vaccinatiecampange geraakt stilletjesaan op kruissnelheid. We bevinden ons momenteel bij de de vijf beste landen in de Europese Unie", besluit Van Gucht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.